П`ятниця, 19.04.2024, 11:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 137
Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Березень » 15 » Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» розпочав антикризові заходи та відкрив виставковий сезон
Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» розпочав антикризові заходи та відкрив виставковий сезон
17:19
5 березня, у четвер, в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» відкрилася виставка голограм «Скарби України».

В експозиції представлені об’ємні оптичні зображення, виготовлені з високохудожніх пам’яток матеріальної та духовної культури України з фондових колекцій Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та Національного музею історії.

Речі, представлені на голограмах, є витворами мистецтва, створені вони у різні історичні епохи. Предмети охоплюють різноманітні сторони людського життя: предмети церковного призначення, археологічні знахідки, прикраси давньоруської доби, предмети розкоші, посуд.

Про кілька раритетів, представлених на виставці варто розповісти. На одній з голограм зображено срібну чернігівську чашу з Чернігівського обласного історичного музею. Ця унікальна пам'ятка ювелірного мистецтва візантійської роботи датується другою половиною ХІІ століття. На думку науковців, срібна чаша належала якомусь із чернігівських князів. Її знайшли у 1985 році під час розкопок на території Валу. На денці чаші карбуванням зображено чоловіка, який грає на арфі, і жінку-танцюристку. На зовнішній поверхні чаші, в медальйонах в складному плетиві, що відображає восьмикутні зірки, вміщені зображення левів, птахів, грифонів, вершників зі списами і луками, сиринів. До речі, срібною чашою зацікавилися фахівці із французького музею Лувр. Розглядається питання про експонування унікальної пам'ятки у 2010 році на виставці в Парижі.

Цікавим є зображення Авалокітешвари (в перекладі із санскриту – «Господь наглядаючий»). В буддистській традиції – бодхісаттва – істота, яка прагне просвітлення і переродження. Існує дуже багато форм Авалокітешвари. Тібетці його вважають покровителем країни, у них популярна форма чотирирукого Авалокітешвари. Н а кількох голограмах зображення виробів фірми Фаберже. У недалекому минулому фірма посідала особливе місце в російському ювелірному мистецтві. Вироби, що виготовлялися талановитими майстрами нікого не залишали байдужими. Тут зустрічаються елементи народного мистецтва, вишуканої готики, витонченого рококо, гармонійного класицизму, пишного бароко, ускладненого модерну.

Привертає увагу й голограма, на якій зображено кубок-наутілус. Подібні речі були популярними серед майстрів Західної Європи 17-18 ст. Наутілус – це молюск, маленький восьминіг, що живе в мушлі і зустрічається в тропічних морях нашої планети. Має романтичну назву – перламутровий кораблик. Тонка перламутрова раковина наутілуса відзначається великою міцністю і не тріскається навіть на глибині 700 метрів. Цю особливість використовували ювеліри, створюючи тонке гравірування на поверхні мушлі. Потім раковину, оздоблену гравіруванням, розміщували в мережчату оправу, перетворюючи на дивовижний кубок. Досить часто в декорі кубків-наутілусів використовувалися міфічні сюжети, пов'язані з морською тематикою.

Експозиція «Скарби України» відкрила виставковий сезон 2009 року в заповіднику «Чернігів стародавній». Цього року колектив музейної установи готується організувати кілька виставок. Вже через місяць, у квітні, шанувальникам мистецтва планується представити цікаву експозицію із фондів заповідника «Чернігів стародавній».

Разом з тим, за словами генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрія Соболя, цього року заплановано організувати не лише виставки, а також різноманітні заходи. Чернігівські журналісти вже жартома їх назвали антикризовими заходами. Хоча, у часи потрясінь та економічних негараздів люди більше цікавляться духовністю, культурою. Вони більше відвідують церкви, театри, музейні експозиції. Отож, в заповіднику «Чернігів стародавній» очікують на зростання інтересу до пам’яток архітектури та музейних експозицій.

Відкриття нового туристичного сезону планується здійснити у квітні, напередодні Дня пам’яток історії та культури України і Міжнародного дня пам’яток та визначних місць. Тоді й буде проведено прес-конференцію, на ній керівництво Національного заповідника й розповість про заходи, які планується організувати в 2009 році.

 

До відома відвідувачів: виставка голограм працює щодня (без вихідних), з 9.00 до 17.00 (у п’ятницю до 16.00) в приміщенні Колегіуму (на Валу), за адресою: м. Чернігів, вул. Преображенська, 1.


Телефони для довідок: (0462) 608-603, 608-713.


 


Переглядів: 1482 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024