П`ятниця, 19.04.2024, 09:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар новин
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Пошук
Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 137
Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Квітень » 22 » У Чернігові відкрилася унікальна виставка ікон “Відроджені святині”
У Чернігові відкрилася унікальна виставка ікон “Відроджені святині”
21:52
натисніть для перегляду в повному розмірі...16 квітня з нагоди великого християнського свята — Великодня та Дня пам'яток історії та культури в Національному архітектурно-історичному заповіднику “Чернігів стародавній” відкрилася виставка ікон “Відроджені святині”.

Старовинні ікони могли бути втраченими назавжди. В період войовничого атеїзму працівники заповідника їх зберегли, не дали знищити. Ікони були зібрані під час проведення пошукових експедицій по селах і містах Чернігівщини. Їх знаходили у жахливому стані — потріскані, обдерті, побиті. Завдяки старанності та професійному вмінню, київськими та чернігівським реставраторами старовинні ікони-святині відроджені. І їх тепер зможуть побачити тисячі чернігівців та гостей нашого міста.

Всі ікони, представлені на виставці “Відроджені святині”, зберігалися у фондосховищах архітектурно-історичного заповідника. Реставрувалися вони за державні кошти, а також завдяки пожертвам організацій, приватних осіб та установ. Зокрема, дві ікони — “Святий Володимир” ХVІІІ ст. та “Христос Вседержитель” ХVІІІ ст. — реставровані за кошти “Чернігівбанку”. Тоді керівником правління банку працювала Шульга Олена. Саме завдячуючи любові Олени Григорівни до мистецтва, ці старовинні ікони відроджені.

Зі словами вдячності, на представленні виставки, звернувся до реставраторів ікон генеральний директора заповідника “Чернігів стародавній” Соболь Юрій Олексійович. Він також зазначив, що серед фондових колекцій заповідника іконописна одна з найбільших. “Але, на жаль, за відсутності виставкових приміщень ми не можемо показати всю чудову колекцію ікон”, - наголосив керівник музейної установи.

Юрій Олексійович також повідомив, що Національний заповідник відкриває туристичний сезон та запрошує всіх шанувальників мистецтва і старовини активніше відвідувати музейні експозиції та пам'ятки архітектури Чернігова. Понад 50 реставрованих ікон ХVІІІ- поч. ХХ ст. представлена на виставці в чернігівському колегіумі, переважна їх більшість експонується вперше.

У відкритті виставки взяли участь і чернігівські реставратори ікони Ігор Шаполов (єдиний реставратор в області з академічною освітою) та Раїса Боголюб (вона працює в заповіднику вже близько 30 років). Перед присутніми — представниками місцевих органів влади, науковцями, працівниками музейних організацій, журналістами — виступив і професор Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури Микола Федоровича Тітов. Більшість ікон, представлена в експозиції, реставровані здібними учнями Миколи Федоровича. З вітаннями та словами вдячності на відкритті унікальної експозиції також виступили єпископ Чернігівський та Ніжинський Іларіон, начальник відділу у справах релігій Віктор Миколайович Молочко та керівник управління культури міської ради Олег Павлович Васюта.

Виставка ікон “Відроджені святині” експонується в Колегіумі (на Валу), вона працює без вихідних (19 квітня святковий день) з 9.00 до 17.00 (без перерви). З 20 квітня по 1 жовтня 2009 р. музеї та експозиції Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній” будуть працювати з 10.00 до 18.00.

 

Переглядів: 1223 | Додав: siver-obereg | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024