П`ятниця, 19.04.2024, 22:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар новин
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Пошук
Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 137
Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Квітень » 16 » Страсний тиждень. Чистий четверг
Страсний тиждень. Чистий четверг
23:04
натисніть для перегляду в повному розмірі...Сьогодні - Великий четвер, іменований на Русі Чистим.

У Православної церкви до цього дня приурочено "мироварение" (миро - дерев'яне масло з червоним вином і пахощами). Приготування святого миру складає предмет особливої важливості, оскільки вважається, що через помазання миром всім хрещаємим і возз'єднується з Православною церквою повідомляється благодать Святого Духа.

Православні проводять цей день в великодніх турботах. Зазвичай в Чистий четвер наші предки здійснювали обряд омивання. Вважалося, що зіткнення з водою принесе людині силу та здоров'я на весь рік. Оскільки вода для омивання повинна була бути неодмінно проточною, глухої ночі з середи на четвер жінки йшли на річку з відрами і глеками, черпали воду на сході сонця і, незважаючи на погоду, обливалися перед будинком спочатку самі, а потім будили чоловіка і дорослих дітей та також змушували їх обливатися. Маленьких дітей мили у теплій воді.

Крім того, ще до виходу з будинку на річку жінки прали в темряві, скручуючи нитки в катушці у зворотній бік. Після здійснення обряду омивання цими нитками перев'язують руки на зап'ястках, ноги на щиколотки і поясниці, щоб весь рік не хворіти. Зазвичай ці нитки носили, не знімаючи до тих пір, поки вони не порвуться. Обов'язковим було і купання в лазні. Причому в баню намагалися ходити ще до сходу сонця. Вмиватися в Чистий четвер було ухвалено "зі срібла". Для цього в глечик з водою напередодні в середу ввечері клали срібну монету.

Господині за традицією займалися в цей день прибиранням: чистили будинок, двір, город від накопиченої за зиму багнюки, а також прикрашали ізбу: розстилають чисті святкові половики, развішували красиві рушники і фіранки. У Чистий четвер особливим чином готували сіль. Звичайну велику сіль загортали в тряпку і перепікали в печі, потім товкли і просівали. Селяни були переконані, що приготовлена таким чином сіль очищалася від усякої скверни і наділялася цілющими властивостями. Її зберігали протягом року і використовували виключно в якості лікарського засобу під час хвороб. Нею ж солили освячені великодні яйця.

Крім того, з сьогоднішнього дня починають фарбувати яйця, пекти пасхи та готувати сирну пасху.

Джерело: http://tour-cn.com.ua/


 
Переглядів: 1881 | Додав: siver-obereg | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024